Rozen zijn rood, de lucht is grauw…

Romantiek. Hierbij denk je over het algemeen aan warme zomeravonden op het strand, rode rozen en zoetsappigheid. Niets is minder waar, maar je hebt ook de kunststroming Romantiek. Hoe is deze ontstaan en wat zijn de kenmerken? Ik heb mij hierdoor laten inspireren voor een modeserie, maar of deze nou zo vanzelfsprekend romantisch is…

 

Romantiek

De Romantiek ontstond als reactie op de Industriële Revolutie rond 1800. De ontwikkelingen die deze industrialisatie met zich meebracht waren natuurlijk hartstikke goed voor de maatschappij op materieel en technisch gebied, maar niet alles was rozengeur en maneschijn. Steden groeiden als kool en fabrieken werkten op volle toeren of beter gezegd; de arbeiders. Het leven van een arbeider was zwaar; (te) lange werkdagen, gevaarlijke werkomstandigheden en bar weinig loon.

Dit ongelukkige leven moest verwerkt worden en laat kunst daar nou een goed medium voor zijn. Muziek en poëzie natuurlijk ook, maar ik heb het nu over beeld. Men wilde weg uit de grauwe werkelijkheid. Men vluchtte naar mooiere tijden, het verleden, het exotische en liet zich gaan in hun fantasie. Alles draaide om gevoel en emotie. De ongerepte en overweldigende natuur werd een veelgebruikt onderwerp, waarbij de mens ondergeschikt was en op ging in zijn omgeving. Dit is onder andere terug te zien in de werken van de beroemde romantische schilder Caspar David Friedrich.

Caspar David Friedrich –
Wandelaar boven de nevelen (1818)

Grauw

Natuur, fantasie en emotie. Dat zijn misschien de kenmerken die je zou verwachten bij een serie geïnspireerd op de Romantiek. Dat is juist niet wat ik heb gedaan. Ik had de opdracht gekregen een modeserie te maken geïnspireerd op een kunststroming en passend in een bepaald tijdschrift. Voor mij zijn dit de Romantiek en de Cosmo Girl! geworden. Waarom? Omdat ik thuis nog een stapel oude Cosmo Girls heb liggen, hier veel inspiratie uit heb kunnen halen en de stijl mij aanspreekt. Verder vind ik de romantiek een mooie stroming met veel mogelijkheden.

 

 

Oké, terug naar de serie. Geen natuur en fantasie dus, maar wat dan wel? Als uitgangspunt heb ik de grauwe en negatieve kant genomen van de werkelijkheid van toen. Stoere kleding, donkere make-up en niet al te lieve poses, waren dingen die gelijk in mij opkwamen. Verder een locatie met een industriële uitstraling en een mogelijkheid om te spelen met vorm. Het rauwe effect was iets wat ik in de nabewerking goed kon versterken.

 

Het resultaat is naar mijn mening goed gelukt! Behalve dat ik weer ervaring heb opgedaan om met een model te werken en het leuk was om te doen, ben ik ook weer een stapje dichter naar de ‘wilde’ kant gegaan. Lees over mijn (gebrek aan) wildheid in mijn eerdere blog ‘Wild, wilder, wildst‘.

Kortom, ik ben blij! 🙂 Wat vind jij van de foto’s en wat is jouw favoriete stroom in de fotografie? Laat het mij weten in de reacties.

 

 

 

Model: Lieve Hoekstra
Schilderij: http://kunst-19e-eeuw.blogspot.nl/p/romantiek.html

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *